Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Dolní Rokytnice - Blansko

Lokalizace

Dolní Rokytnice - Blansko

Všeobecná charakteristika

Kraj: Liberecký kraj
Okres(y): Jablonec nad Nisou
Katastrální území: Rokytnice nad Jizerou
Mapové listy: 0341, 03411
Geologická správní oblast: Lužický a krkonošsko-jizerský masiv; krkonošsko-jizerské krystalinikum
Lokalizace: Skály nad pravým břehem Jizery, 250 m z. od benzínové pumpy na křižovatce v D. Rokytnici (odbočka z hlavní silnice Poniklá - Harrachov do Rokytnice n. j.)
Přístup k lokalitě: - schůdná cesta (turistická) - od silnice dále než 250 m
Charakteristika objektu: Skalní defilé vystupující z řeky a ve svahu nad řekou Jizerou ve fylonitizovaných metagranitoidech.
ID : 3635

Geologie

Geologická charakteristika: Skalní výchozy místy o výšce kolmých stěn kolem 5 m na pravém břehu Jizery proti benzínové pumpě na křižovatce v Dolní. Rokytnici, které se táhnou po hřbetu dále k západu do jv. okolí Práškovy skály 2 km jv. od Sklenařic. Jsou na nich odkryty světle žlutobílé až okrové, slabě na povrchu navětralé fylonitizované porfyroklastické metagranity, které jsou doprovázeny aplitickými leukokratními partiemi, které jsou stejnozrnné, bez porfyroklastů draselného živce a plagioklasu. Metagranity přecházejí 300 m jv. od křižovatky v Dolní Rokytnici i na druhý břeh Jizery, kde jsou uťaty zlomem ssv.–jjz. směru. Zde jsou metagranity výrazně silicifikované a místy obtížně odlišitelné od kvarcitických fylitů v jejich sousedství. V metagranitech je vyvinuta intenzivní mylonitická foliace, která zapadá pod úhly mezi 20–30° k J až JJV. V místech, kde jsou zachovány až 2 cm velké, duktilně deformované porfyroklasty většinou draselného živce, méně albitického plagioklasu, je patrná výrazná v.–z. orientovaná lineace. Osy krenulačních vrás mají často sv.–jz. průběh a zapadají k JZ. Na výchozech je možno pozorovat různé intenzity duktilní deformace metagranitů a také transpozicici starší foliace, která patrně kopíruje kontakty těles s okolními chlorit-sericitickými fylity. Z průběhu granitických těles mezi Horní Rokytnicí a sv. okolí Příchovic je patrné, že původně k J až JJV ukloněná tělesa až žilného charakteru byla během polyfázové variské deformace intenzivně přepracována. Dominuje v nich plochý foliační systém S2, probíhající přibližně ve směru V–Z, který je místy kosý vůči průběhu těles. Navíc západněji byl pruh metagranitů ještě zvrásněn do brachysynklinální struktury, která se uzavírá z. od Pasek nad Jizerou. V metagranitech jsou místy zapracovány šupiny fylitů a kvarcitů. Petrograficky i geochemicky odpovídají fylonitizované metagranitoidy kambro-ordovickým krkonošským a jizerským ortorulám, což potvrdilo i datování těchto ortorul na kótě Javorník U-Pb metodou na zirkonech (502,8± 2,5 Ma – Kachlík – Sláma nepubl.).
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - lužická (západosudetská) oblast - krkonošsko-jizerské krystalinikum - krkonošské krystalinikum
Stratigrafie: paleozoikum
Témata: geologie, petrologie, strukturní geologie (tektonika)
Jevy: skalní defilé
Původ geologických jevů (geneze): metamorfní (regionální metamorfóza), tektonická
Hornina: metagranitoid
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geologické lokality registrované v ČGS v NP
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Defilé ukazuje varibilitu deformačních mechanismů metagranitů za relativně nižších teplot a vysokých tlaků, které jsou indikovány v grantitech i okolních horninách.
Součást VCHÚ: NP Krkonošský národní park
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Nejsou žádné, jelikož výchozy jsou ve stráni v lese nad řekou a nehrozí tam stavební činnost
Stav lokality: dobrý

Literatura

Chaloupský, J., ed. (Ed.), 1989. Geologie Krkonoš a Jizerských hor. Ústř. Úst. geol.,, Praha, 288. pp.; Kachlík, V., Patočka, F., 1999. The deformed metagranites of the Krkonoše-Jizera Terrane: Controversies between protolith ages and stratigraphy. PACE Mid Term Review and 4 th PACE network meeting. October 9-10. Geological Istitute University of Kopenhagen. Denmark,: 21-22.; Kachlík V. et.al. (2013): Vysvětlivky k základni geologické mapě ČR 1 : 25 000 list 03-411 Rokytnice nad Jizerou. MS archiv ČGS.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Kachlík Václav, 12.11.12

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 3635 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-03]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/3635.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]